Senaste nytt!
Hem / Allergi / Vad hjälper bäst mot allergi?

Vad hjälper bäst mot allergi?

Jag är allergisk mot gräspollen och har ganska mycket besvär från midsommar och framåt, rinnig näsa och kli i ögonen. Hur ska jag göra, och vilka preparat ska jag använda för att minska besvären så mycket det går? Finns det några kosttillskott eller naturmedel jag kan använda som är skonsamma mot kroppen?

Anders

Det absolut viktigaste vid pollenallergi är att börja i tid. Följ pollenprognoser och börja direkt när du ser att de pollen du är allergisk mot är med i prognosen, redan på lägsta nivån.

Börja med antihistamin i tablettform som finns receptfritt på apotek. Förutom det finns också receptfria ögondroppar och nässprej att komplettera med efter behov. Prata med apotekspersonalen som kan hjälpa dig utifrån dina behov.

För näsan finns andra alternativ, bland annat kan du skölja näsan med vanligt vatten med tillsatt koksalt för att skölja bort pollen och annat skräp. På apotek och i hälsokostbutikerna finns färdiga produkter som exempelvis Physiomer, Otricare och Nasaline.

Det finns också produkter som skapar en skyddande hinna i näsan så att pollen och annat skräp inte får fäste, till exempel Blox och Nasaleze. Prevalin rensar både ut pollen och skräp, samt skapar en skyddande hinna.

Denna fråga besvarades i nr 27 2017.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *