Senaste nytt!
Hem / Allmänt / Vad är egentligen glutenintolerans?

Vad är egentligen glutenintolerans?

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Det verkar som att var och varannan människa är känslig mot gluten, så även jag själv tror jag. Var finns gluten och vad är det egentligen?

Kristina

[hr]

Gluten är olika proteiner som finns i råg, korn och vete. Det är naturliga ämnen som finns i dessa sädesslag. Vid brödbakning är gluten en viktig del för att brödet ska få sin form. Gluten gör brödet mer lättarbetat och att det jäser bättre.

Om man är överkänslig mot gluten kallas det glutenintolerans, eller celiaki. I Sverige är det ungefär 1 av 100 människor som har det, så det är inte jättevanligt. Hos de som är glutenintoleranta orsakar gluten en skada på slemhinnan i tarmen, som gör att man inte kan tillgodogöra sig maten på normalt sätt. De vanligaste symtomen vid glutenintolerans hos barn är diarré och att de inte växer som de ska. Oförklarlig trötthet och lågt blodvärde hos vuxna är andra karaktäristiska tecken vid obehandlad glutenintolerans.

Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd, men ärftlighet spelar stor roll. Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom och i blodet påvisas typiska antikroppar mot den egna vävnaden. Glutenintolerans växer inte bort, utan kräver livslång diet utan gluten. Man få alltså undvika råg, korn och vete.

[hr]

Denna fråga kommer från Hemmets Journal nr 10 2014

 


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.