Senaste nytt!
Hem / Antibiotika / Varför ska jag ta medicinen som läkaren skriver och inte som bipacksedeln anger?

Varför ska jag ta medicinen som läkaren skriver och inte som bipacksedeln anger?

Jag har tre frågor angående antibiotikan Clindamycin, som jag tar för en infekterad halscysta.

1. Enligt instruktion ska jag ta en kapsel på morgonen samt en på kvällen i tio dagar, (300mg, förpackningen innehåller 20 kapslar) men enligt bipackssedeln bör jag ta en var 6e timme. Vad är det som gäller?

2. Enligt bibacksedeln bör man använda extra preventivmedel om en äter P-piller. Gäller detta även för Nuvaring som jag använder?

3. Vad gäller för alkoholintag i samband med antibiotikan?

/Josephine

1. Bipacksedeln är en vägledning och minnselapp för dig, men du ska alltid ta medicinen så som läkaren har skrivit, även om detta avviker från bipacksedeln. Det kan finnas anledningar som gör att läkaren anser att du ska ta medicinen på annat sätt jämfört med vad bipacksedeln anger.

2. Ja, det gäller även Nuvaring. Nuvaring innehåller samma ämnen som många p-piller och det är ämnena, inte om det är en ring eller piller, som påverkas om du samtidigt tar Clindamycin.

3. Du bör inte dricka alkohol samtidigt.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.