Senaste nytt!
Hem / Artros / Är gurkmeja bra mot artros?

Är gurkmeja bra mot artros?

Jag har högt blodtryck och tar Enalapril 20 mg per dag för att behandla detta. Har också ont i knäna, frun tror att det är artros och tycker att jag borde börja med . Hon har läst att det är bra för hundar och tror att det ska fungera för mig också. Kan jag göra det? Går det att kombinera med Enalapril?

Michael, 57

20 mg Enalapril för högt blodtrycket är en bra, vanlig och välstuderad behandling.

Ja, du kan prova att ta gurkmeja för din artros. Det finns studier som antyder att det har en viss antiinflammatorisk effekt. Provrörs- och djurförsök visar att , det aktiva ämnet i gurkmeja, motverkar enzymet cox (cyklooxygenas) i kroppen, och därmed kan minska inflammationen som ses vid artros. De personer som fick gurkmeja kände sig bättre, upplevde mindre smärta och behövde använda mindre andra läkemedel.

Det finns inga studier som har studerat kombinerad behandling med Enalapril och gurkmeja men det borde fungera. Det finns inga varningar i till exempel Fass-texten för enalapril. Men berätta för din läkare att du tar det och var observant på eventuella förändringar i kroppen. Om du har en egen blodtrycksmätare hemma är det bra att hålla lite extra koll på trycket i början.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 35 2016.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *