Senaste nytt!
Hem / Artros / Hjälper glukosamin mot artros?

Hjälper glukosamin mot artros?

Jag har artros i höft och knän sedan några år. I början gick det ganska bra men det senaste året tycker jag att besvären har blivit värre. Det smärtar mer och jag känner mig stelare. Har ibland svårt att gå i trappor, framför allt uppåt. Är skeptisk till läkemedel och vill hellre prova ett mer naturligt alternativ. Läste om för en tid sedan och funderar på att prova det. Vad tycker du om glukosamin vid artros?

Ulla

Glukosamin finns sedan några år tillbaka både som receptfritt och receptbelagt läkemedel, tidigare som kosttillskott. På grund av överdriven marknadsföring krävde Läkemedelsverket att det skulle registreras som läkemedel istället.

Eftersom Läkemedelsverket har godkänt det som läkemedel bedömer de att det finns en symtomlindrande effekt, som lite bättre än placebo, sockerpiller.

Socialstyrelsen säger istället tvärtom, att sjukvården inte ska använda eller förskriva glukosamin.

Motstridiga budskap alltså. Jag tycker att du ska prova själv och se om det hjälper. Förvänta dig ingen dramatisk effekt. Det kan också ta två till tre månader innan du märker av effekten.

Observera att du inte ska ta glukosamin om du är allergisk mot skaldjur, eftersom de flesta preparaten utvinns ut just skaldjur.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *