Senaste nytt!
Hem / Artros / Finns det bevis att Nypozin hjälper lederna vid artros?
Nypozin kan hjälpa vid artros.

Finns det bevis att Nypozin hjälper lederna vid artros?

Jag såg en annons i tidningen för , med påståendet ”När lederna behöver hjälp”. Finns det något vetenskapligt stöd för att Nypozin hjälper lederna vid till exempel artros?

Rosa

Nypozin är ett kosttillskott som innehåller , och . Det finns både som tabletter och som salva, och påstås kunna bidra till normal och hälsosam ledfunktion. Däremot finns det inte några vetenskapliga undersökningar på själva produkten, vilket gör att det inte går att säga att den verkligen kommer att hjälpa. Många människor som använder olika nyponpreparat upplever dock att det hjälper, men om det är själva preparatet, eller något annat, som bidrar till det går inte att säga.

Fysisk aktivitet hjälper bäst

Det som är vetenskapligt visat, som också Socialstyrelsen rekommenderar i första hand vid artros, är långvarig, regelbunden, handledd konditions-, styrke- och funktionsträning, viktreduktion, samt utbildning. De läkemedel som rekommenderas är Naproxen, NSAID-preparat och Paracetamol.

Påståenden som görs om kosttillskott, att de hjälper, har normalt stöd i EU:s lagstiftning. Normalt kan företagen då påstå att preparatet bidrar till normal funktion, inte att det botar eller lindrar, vilket läkemedel gör.

Denna fråga besvarades i nr 31 2017.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *