Senaste nytt!
Hem / Biverkning / Finns det något naturmedel som hjälper vid narkolepsi?

Finns det något naturmedel som hjälper vid narkolepsi?

Mitt barnbarn fick narkolepsi efter att hon tog vaccinationssprutan när svininfluensan härjade. Hon mår inte alls bra. Finns det na?got naturmedel som kan hjälpa henne.

Britt-Lis

Det korta svaret är tyvärr nej, det finns inga naturmedel som hjälper.

Ungefär 5,3 miljoner personer vaccinerade sig 2010 mot svininfluensan med vaccinet Pandemrix, runt 470 av dessa har anmält att de fick narkolepsi av sprutan.

Det är en ovanlig neurologisk sjukdom, som oftast uppstår i tonåren. Sjukdomen rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som har narkolepsi får plötsliga sömnattacker, oftast flera gånger per dag. För de allra flesta är narkolepsi en väldigt jobbig sjukdom, som inte går att bota, men det finns läkemedel som dämpar symtomen. Personer som fått narkolepsi behandlas normalt hos specialistläkare och det krävs ofta en kombination av flera olika behandlingar för att det ska kunna dämpa symtomen något. Effekten varierar också från person till person.

De kosttillskott och naturmedel som finns verkar tvärtom mot sjukdomen, att hjälpa till med insomnandet, och det är ju inte problemet för dessa personer.

Istället ska ni ställa krav på vården, så att ni säkerställer bästa möjliga behandling.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 25/26 2017.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *