Hem / Biverkning / Hur byter jag smidigast från citalopram till Johannesört?
Foto: Pixabay

Hur byter jag smidigast från citalopram till Johannesört?

Jag har tagit i olika doser under ett par år och tycker att biverkningarna, främst sexlust och förmåga kring det, har förvärrats successivt. Eftersom jag inte lider av någon allvarlig depression funderar jag på att sluta med citalopram (just nu 30 mg/dag) och prova istället.

Har emellertid läst att det är farligt att äta dem samtidigt. Tror du att det kan vara vettigt? Hur skiftar jag smidigast?

Daniel, 43

Du bör för säkerhets skull prata med din läkare innan du trappar ner dosen av citalopram. Om du efter det ska sänka dosen eller trappa ut helt och hållet kan det vara lämpligt att först sänka från 30 till 20 mg under 10-14 dagar, och sedan från 20  till 10 mg under också 10-14 dagar.

Nej, citalopram ska inte användas samtidigt som Johannesört, eftersom biverkningarna kan öka.

Johannesört kan vara ett alternativ och ska/kan användas vid lätt nedstämdhet. Kanske räcker det för dig? I så fall pröva att trappa ut enligt ovan fr 30 mg till 20 mg till 10 mg och sen ner till noll. Då kan du börja med Johannesört så fort du kommit ner till noll.

Om detta inte räcker/fungerar ska du nog försöka ligga på 10 mg citalopram.

Men, som sagt, prata med din läkare först innan du gör detta.

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt (2 år för att vara exakt). Men jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade. /Fredrik Hed, Fråga Apotekaren ***

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *