Senaste nytt!
Hem / Biverkning / Hur kan man reagera så olika på läkemedel?

Hur kan man reagera så olika på läkemedel?

Det verkar som om jag reagerar mer än önskat på flera läkemedel; jag förskrevs 30 mg cortison för en möjlig polymyalgia reumatika, och fick sätta ut den efter en vecka. Jag blev totalhajpad, sov inte över huvudtaget på tre nätter, tjocknade som en bulldeg och mådde pyton.

Sen fick jag njursten som passerade eller inte, förskrevs muskelavslappnande medel för urinvägarna för att ev flera stenar skulle passera. Efter en tablett 30 mg fick jag puls på 180 och trodde jag höll på att få en infarkt. Bort med det pillret!

Är det så att man faktiskt reagerar så olika? Hur testar man sånt?

Hur kan man skydda sig för över- respektive underreaktioner på förskriva läkemedel?

Alma, 72

Människor reagerar olika på läkemedel, så är det bara, även om de flesta reagerar ungefär lika. Sen kan det också påverkas av sjukdomar, hormoner och mycket annat.

Detta testas av läkemedelsföretagen när läkemedel utvecklas.

Just när det gäller kortsion vill man gå in med en hög dos, för att snabbt stoppa inflammationen eller vad det nu är, men vissa reagerar på det, bland annat du. Därför rekommenderas normalt att använda så låg dos som möjligt, men just med kortsion vill man göra tvärtom.

Det finns inte mycket du kan göra för att skydda dig mot detta, det ligger i dina gener hur kroppen reagerar och det kan du inte påverka.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *