Senaste nytt!
Hem / Biverkning / Hur ska jag göra med min Ritalin om jag vill dricka alkohol?

Hur ska jag göra med min Ritalin om jag vill dricka alkohol?

Jag har diverse psykiska åkommor, inkl sjuklig trötthet, som jag ordinerats Ritalin mot. Jag tar också Oxascand 10 mg 2 ggr/d, Inderal 40 mg/d, Propavan + Imovane + Melatonin vid behov, samt Yaz p-piller.

Jag vet att man inte ska dricka alkohol när man tar Ritalin. Hur lång tid tar det för metylfenidat i depotform att gå ur kroppen – dvs hur lång tid i förväg ska jag sluta ta Ritalin om jag planerar att ta ett par glas vin?

/Tarja

Jag varken kan eller får säga hur du ska göra för att ändå kunna dricka alkohol. Men halveringstiden är 3,3 timmar och man brukar säga att efter fem halveringstider har läkemedlet gått ur kroppen. Så det handlar om 16,5 timmar.

MEN, så här står det i Fass:
Användning av Ritalin med alkohol: Drick inte alkohol under behandling med detta läkemedel. Alkohol kan förvärra läkemedlets biverkningar. Tänk på att viss mat och läkemedel kan innehålla alkohol.

Dina andra läkemedel är det inte heller bra att dricka alkohol med.

Så min rekommendation är att du INTE dricker alkohol.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *