Senaste nytt!
Hem / Biverkning / Kan Sabamin ge biverkningar?

Kan Sabamin ge biverkningar?

Min man har haft problem med prostatan, och fick problem med urinträngningar. Jag läste om , som han tar nu, som har haft positiv effekt. Han har också en defibrillator inopererad efter ett hjärtstopp för fem år sedan. Han tar Trombyl, enalapril, metoprolol och simvastatin. Tack vare dessa har han inga hjärtproblem. Vill gärna rekommendera Sabamin, för den ger väl inga biverkningar?

Hustrun Karin

Sabamin är ett växtbaserat läkemedel som innehåller sågpalmetto (Serenoa repens). Det används vid lättare urineringsbesvär orsakade av godartad prostataförstoring, till exempel nattliga urinträngningar. Enligt Läkemedelsverkets bedömning är den vetenskapliga dokumentationen något osäker, men troligen har sågpalmetto en positiv effekt och är godkänt för att behandla symtom vid godartad prostataförstoring.

Det finns inga stora vetenskapliga studier gjorda på Sabamin med de läkemedel du nämner. Däremot kan Sabamin förstärka effekten av blodförtunnande läkemedel, till exempel Waran. Det är därför viktigt att du talar om för din läkare att du använder Sabamin samtidigt med Waran.

Sabamin kan orsaka biverkningar i magtarm-kanalen, såsom till exempel illamående och diarré.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 33 2016.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *