Senaste nytt!
Hem / Biverkning / Ska jag avstå från RA-medicinen när jag ska till tandläkaren?

Ska jag avstå från RA-medicinen när jag ska till tandläkaren?

När jag skall till tandläkaren eller tandhygienist brukar jag svälja 4 st 500 mg Amimox antibiotika, 1 h före behandling.

Mina frågor:

  • Hur påverkar Amimox och Metoject varandras effekt?
  • Skall jag då avstå från RA-medicinen den dagen och veckan (metojectsprutan).

Jag har diabetes, som behandlas med insulin, och reumatoid artrit, som behandlas med sulfasalazin 500mg x2/dag samt metoject (metotrexat) 25 mg/varje onsdag.

Barbro 72


Jo, det finns en möjlighet att de interagerar med varandra. Om du samtidigt tar amoxicillin kan det göra att kroppen får svårare att bryta ner metotrexat. Du kan då få en för hög dos än det är tänkt och uppleva biverkningar av metotrexat.

Du bör byta antibiotika till en annan sort, eller göra uppehåll i metotrexatbehandlingen. Prata för säkerhets skull med din läkare innan du gör uppehåll med metotrexat.

 

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *