Senaste nytt!
Hem / Depression / Varför får jag inte längre Esertia som jag mådde bra på?

Varför får jag inte längre Esertia som jag mådde bra på?

I samband med en uppslitande skilsmässa efter 32 års äktenskap blev jag ordinerad Esertia 10mg x 1 och mådde bra av dem ca 1,5 år. När jag skulle hämta ut nya tabletter för något år sedan fanns de plötsligt inte längre, så jag trappade ner och avslutade sedan behandlingen.

Så fick jag i höstas en diabetesdiagnos ”kastad i ansiktet” av en inkompetent distriktssköterska och blev hemskickad med recept på Metformin, men fick ingen ordentlig information om hur livet som diabetiker kommer att te sig. Hade en hjärtinfarkt 2003 och äter medicin pga det också.

Jag blev allt mer deppig och bad till slut om att få börja med Esertia igen, men fick då Sertralin Teva 50 mg i stället. Efter att ha läst bipacksedeln och kommentarer på nätet vågar jag inte börja ta dem.

Vad har hänt med Esertia och vad är skillnaden mellan dem och Sertralin? Jag kände inte av några som helst biverkningar av Esertia, men Sertralin verkar ju ha enorma biverkningar, som dessutom räknas som vanliga!

/AK, 60+

Esertia är ett läkemedel som innehåller den kemiska substansen escitalopram, medan Sertralin Teva innehåller den kemiska substansen sertralin. Båda dessa är antidepressiva läkemedel och tillhör samma klass (selektiva serotoninåterupptagshämmare), men skiljer sig åt något – ungefär som två olika sorters äpplen. Effekt och biverkningar är likartade. Men den ena kan fungera bättre på vissa.

Sedan 2002 har vi en lag i Sverige som säger att apoteken ska byta ut läkemedel om det finns billigare och likvärdiga kopior tillgängliga, för att vi ska använda samhällets skattepengar på bästa sätt. Detta är troligen anledningen till att du inte fått Esertia i kombination med att sjukvården har rekommendationslistor som de ska gå efter vid val av läkemedel.

Om du tycker att du mådde bra när du fick Esertia ska du be läkaren att få ett läkemedel som innehåller substansen escitalopram. Det finns som en billig så kallad generisk kopia så det ska inte vara något problem.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *