Senaste nytt!
Hem / Depression / Är det farligt att dricka alkohol samtidigt med venlafaxin?

Är det farligt att dricka alkohol samtidigt med venlafaxin?

Jag har låg ämnesomsättning och depression. Behandlas med Levaxin 100 mg och 75 mg (varannan dag den ena dosen) respektive Velafaxin 150 mg för detta. Tar också allergitabletter mot pollen ibland.

Är det farligt att dricka alkohol samtidigt som man intar venlafaxin?

Kan jag minska de skadliga biverkningar när jag dricker alkohol om jag då hoppar över min dos venlafaxin samma dag som jag skall dricka alkohol?

/Markus, 42

Du bör undvika alkohol när du behandlar med venlafaxin, alternativt ta det lugnt och bara dricka små mängder.

Så här står det i FASS: ”Venlafaxin förstärker visserligen inte den nedsättning av psykisk och motorisk förmåga som orsakas av alkohol. Men i likhet med alla CNS-aktiva substanser bör dock patienten rådas att undvika alkoholkonsumtion.

Vid uppföljning efter godkännandet rapporterades överdosering av venlafaxin främst i kombination med alkohol och/eller andra läkemedel. De vanligaste rapporterade symtomen vid överdosering omfattar takykardi (hjärtklappning), trötthet/koma, mydriasis (förstorade pupiller), kramper och kräkning.

På 1177.se står det: ”Alkohol kan förstärka vissa biverkningar av antidepressiva läkemedel. Om medicinen till exempel ger dåsighet kan detta förstärkas av alkohol. Även reaktioner som förvirring har förekommit hos personer som har druckit alkohol vid behandling med antidepressiva läkemedel.

Alkohol eller andra droger kan göra att man mår sämre psykiskt.

Detta kan vara bra att diskutera med sin läkare.

Så mitt råd är att du tar det lugnt med alkohol.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *