Senaste nytt!
Hem / Depression / Har jag fått fel medicin på apoteket?

Har jag fått fel medicin på apoteket?

Jag har depression, ångest och adhd. Är även gastric bypass opererad.

Jag tar Baricol, två tuggtabletter multivitamin, varje dag.

Jag har recept på Venlafaxin 150 mg kapsel. Såg nu att jag fick ut av apoteket Venlafaxin 150 mg depottablett. Har aldrig förut ätit det och undrar om jag fått fel? Har alltid ätit kapsel tidigare. Kan effekten bli annorlunda av depottablett jämfört med kapsel?

/Alex, 41

Nej då, det ska inte vara någon fara. En depottablett släpper ut läkemedlet över längre tid så det blir en jämnare koncentration i kroppen. Det är ofta bättre med sådana tabletter.

Apoteken byter läkemedel för att hitta den billigaste varianten av just ditt läkemedel när du hämtar ut det. Den aktiva läkemedelssubstansen är alltid densamma, och Läkemedelsverket har gjort bedömningen att de är medicinskt likvärdiga, så det ska fungera bra.

Om du trots det är orolig tycker jag att du ska prata med apoteket där du hämtade ut läkemedlet.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *