Senaste nytt!
Hem / Depression / Hur länge ska jag ta min antidepressiva medicin?

Hur länge ska jag ta min antidepressiva medicin?

Jag undrar om det är tänkt att man ska äta min medicin (zoloft/Sertralin) för alltid? Jag har inte haft depression på många år, inte heller någon ångestattack (senaste var 10 år sedan).

Har under åren haft regelbunden kontakt med psykiatrin, även i två omgångar fått terapi som hjälpt mycket.

På senare tid har det i medier varit mycket angående läkemedel som påverkar hjärnan på olika sätt, och att det inte är bra i längden. Nu är jag väldigt orolig efter att ha ätit antidepressiva så många år och vill sluta, men är rädd för hur min hjärna reagerar på utsättning. Undrar också varför psykiatrin slentriamässigt fortsätter skriva ut antidepressiva utan att reflektera över hur lång tid?

Undrar också varför man inte mäter ens serotoninutsöndring innan man skriver ut dessa läkemedel?

/KN

Behandling för depression ska alltid utvärderas och försök till att avsluta behandlingen ska göras. När detta ska göras är dock olika från person till person.

Ofta brukar man säga att man ska ha behandling lika länge som sjukdom pågått innan man började behandlingen.

Men om du säger att du inte har depression och ångest just nu, och inte haft det på länge, tycker jag absolut att du ska prata med din läkare att sakta avsluta behandlingen. Du ska inte avsluta tvärt utan fasa ut den så att hjärnan och kroppen hinner vänja sig.

Det där med att mäta serotoninutsöndring känner jag faktiskt inte till så det kan jag inte svara på.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *