Senaste nytt!
Hem / Depression / Kan jag ta naturmedel samtidigt som antidepressiv behandling?

Kan jag ta naturmedel samtidigt som antidepressiv behandling?

Jag behandlas för depression, har idag fått Venlafaxin 75 mg 1 tablett per dag, samt Imovane 5 mg vid behov utskrivet. Går bra att ta naturläkemedlen samt Saframyl i tillskott till denna läkemedelsbehandling?

Katarina

Venlafaxin är ett vanligt antidepressivt läkemedel som har funnits länge. 75 mg är en vanlig startdos. Imovane är ett läkemedel som används vid tillfälliga och kortvariga sömnbesvär hos vuxna.

Rosenrot är ett kosttillskott, men finns även i vissa godkända växtbaserade läkemedel. Det anses vara stärkande och uppiggande, en så kallad adaptogen, använt vid stressrelaterad nedsatt prestationsförmåga med symptom såsom trötthet, svaghetskänsla, irritabilitet och lindrig oro.

Saframyl är ett kosttillskott som innehåller saffransextrakt och påstås kunna hjälpa dig att åter må bra, komma i känslomässig balans och se positivt på livet igen.

Det finns inga studier som har undersökt kombinationen av de preparat du räknar upp. Men troligtvis ska det gå bra. Däremot undrar jag om det blir för många preparat? Kanske ska du bara ta Venlafaxin tre månader och se om du blir bättre. Det är inte säkert att du behöver kosttillskotten. Man brukar rekommendera så lite som möjligt.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 36 2016.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *