Hem / Depression / Omega 3 hjälper inte mot depression

Omega 3 hjälper inte mot depression

Jag läste någonstans att fettsyran omega 3 kan användas för att behandla depression. Stämmer det? Det vore ju bra om jag kunde ta det istället för antidepressiva läkemedel nu när vinterdepressionen slår till.

Signe

Nej, det stämmer inte riktigt. I början av november 2015 publicerades en stor undersökning som slagit samman resultat från flera mindre vetenskapliga studier. Forskarna kunde konstatera att det fortfarande saknas tillräckligt säkra data för att rekommendera omega 3-fettsyror för att behandla det som kallas egentlig depression.

Forskarna samlade data från 26 vetenskapliga studier med sammanlagt 1 458 deltagare. Studierna undersökte effekten av att ge tillskott av omega 3-fettsyror i kapselform och jämförde det med , sockerpiller.

De som fick omega 3-fettsyror rapporterade visserligen något mindre symtom än personer som fick placebo, men den kliniska effekten och skillnaden mellan grupperna var så liten att det inte går att rekommendera omega 3 baserat på denna undersökning.

Egentlig depression kännetecknas av nedstämdhet eller brist på glädje för tidigare uppskattade aktiviteter under minst två veckor, där det saknas en fysisk orsak, och som påverkar det dagliga livet.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 2 2016.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *