Senaste nytt!
Hem / Depression / Vad är det egentligen för skillnad mellan fluoxetin och sertralin

Vad är det egentligen för skillnad mellan fluoxetin och sertralin

Min sambo vill byta sin medicin mot hennes depression då fluoxetin inte helt känns bra. Hon har tidigare prövat sertralin, men det var när hon var gravid så det känns inte som en säker provperiod. Hon har väsen ätit buspiron ett par år men kände sig ” instängd i en bubbla” av den medicinen.

Nu vill vi testa sertralin igen för att se hur det fungerar utan alla hormoner. Kan du förklara skillnaden mellan fluoxetin och sertralin? Svaret från läkare är bara att dom är olika.

Jeppe

De är båda så kallade SSRI-läkemedel, och behandlar depression genom att dämpa upptaget av serotonin så att mer finns kvar fritt i synapserna i hjärnan och kan göra det som det ska göra.

Skillnaden är att det tar längre tid för effekten att komma med fluoxetin. Därmed sätter den in mjukare och risken för biverkningar i början blir lite mindre. Å andra sidan tar det längre tid innan effekten försvinner när man avslutar behandlingen, vilket kan vara dåligt om man måste avsluta behandlingen pga biverkningar. Det är en enkel dosering där de allra flesta klarar sig bra med 20 mg.

Sertralins effekt sätter in snabbare, och avklingar snabbare. Risken för biverkningar är då något högre. Sertralin bör tas på morgonen med frukost för att minska risk för illamående.

Effektmässigt bedöms de dock som likvärdiga, alltså är de ”lika bra” på att behandla det som de ska behandla. Dock kan det alltså ta lite lägre tid för effekten att nå full styrka med fluoxetin.

Hoppas du blev lite klokare.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *