Senaste nytt!
Hem / Depression / Vilket antidepressivt läkemedel används mest idag?

Vilket antidepressivt läkemedel används mest idag?

Jag har tagit läkemedlet Fluoxetin Sandoz i ungefär 1 mån. Men när jag skulle hämta läkemedlet (Fluoxetin) så fick jag reda på att företaget som tillverkade läkemedlet inte var detsamma som jag hade innan (som heter Sandoz). Företaget hette Stada och när jag frågade en som arbetade på apoteket om huruvida läkemedlet fungerar på samma sätt som det jag hade innan fick jag svaret att både Fluoxetin Sandoz och Fluoxetin Stada fungerar på samma sätt. Men när jag skulle ta själva läkemedlet hemma så upplevde jag att min depression inte blev bättre vilket fick mig att börja tvivla på det som personalen nämnde i apoteket.

Min första fråga är: Finns det skillnad emellan hur olika företag tillverkar samma sorters läkemedel eller tillverkas dom på exakt samma sätt?

Min andra fråga är: Vilket antidepressivt läkemedel är det som används mest idag?

/josef

Apoteken byter till olika varianter av samma läkemedel (den billigaste varianten av samma läkemedel) för att hålla statens kostnader nere. Det kallas generiskt utbyte.

Läkemedelsverket har gjort en bedömning att de olika varianterna är medicinskt sett likvärdiga, så det ska inte vara någon skillnad i deras effekt. Normalt sett så tillverkas de på samma sätt och innehåller exakt samma saker, men ibland, i enstaka fall, kan det skilja något i vilka hjälpämnen tabletten innehåller. Dock så är den aktiva läkemedelssubstansen alltid densamma. Om du upplever att någon variant fungerar bättre får du säga det till din läkare och på apoteket när du hämtar ut din medicin.

De preparat som används mest vid depression i Sverige är citalopram och sertralin. Läs mer här om olika läkemedel vid depression.

 


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.