Senaste nytt!
Hem / Djur / Vad skyddar hunden bäst mot fästingar?

Vad skyddar hunden bäst mot fästingar?

Jag har en hund som jag är ute med flera timmar varje dag. Under sommaren får hon en massa fästingar och jag sitter säkert en halvtimme varje kväll och plockar bort de små rackarna. Finns det nåt bra kosttillskott eller liknande för hund som gör att fästingarna inte sätter sig på henne?

Clara

Det påstås att vitlök ska skydda mot fästingar hos hund, jag har dock inte hittat några bra vetenskapliga belägg för detta. Likaså påstås citronolja fungera bra, men de vetenskapliga bevisen är inte jättestarka. Du får testa själv men du ska inte vänta dig någon dramatisk effekt.

På apoteken finns också olika produkter du kan testa, till exempel Effipro, Exproline, Exspot, Fixodida, Frontline, FästinG, Scalibor och Seresto. En del är lösningar som du smörjer eller sprayar hunden med, andra är halsband. En del hundar upplever dock biverkningar av dessa. Prata med personalen som kan hjälpa dig att hitta rätt.

Däremot bör du undvika Bravecto tills vidare. På grund av rapporter om att medlet skulle kunna orsaka förlamning, organsvikt och plötsliga dödsfall ska EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, specialgranska Bravecto. Under 2016 kom 14 svenska rapporter om dödsfall som har koppling till Bravecto.

Denna fråga besvarades i nr 29 2017.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *