Senaste nytt!
Hem / Biverkning / Hur farligt är paracetamol för mig?

Hur farligt är paracetamol för mig?

Under många år när jag var yngre åt jag ofta Paracetamol, pga av mycket värk. Jag överdoserade aldrig. Min man som jobbar med Medline, varnade mig för att överhuvudtaget ta en tablett med paracetamol igen. Det skulle vara farligt för njurarna och levern.

Nu har jag fått Spinal Stenos och har prövat Lyrica, medicin mot nervsmärtan. De hjälpte mot värkan men abstinenssymptomen när jag slutade med dem efter en tid, var hemska, så de vill jag ej ta igen.

1/2 Citodon till natten hjälper mig. Men de innehåller ju paracetamol! Hur farligt är detta för mig, att äta mer Paracetamol? (Jag har även ont i hö revbensbåge, som jag misstänker är gallbesvär och en biverkan av citodon ?)

Kvinna, 63 år

ev sjukdomar
Struma
Spinal stenos

ev läkemedel
Levaxin 100mg
Citodon 1/2 tabl ett par ggr i veckan
Femal Balans 1 tabl /dag
Kalktabl
Multivitaminer ibland med ginseng
Rosenrot

[hr] SVAR

Du kan mycket väl ta paracetamol enl doseringen 1-2 tabletter (500 mg) max 4 ggr per dag. Det är för en stor majoritet människor en säker och effektiv behandling.

Du ska vara försiktig med paracetamol om du samtidigt dricker alkohol, eftersom levern då istället bryter ner alkohol före paracetamol, som istället kan skada levern. Du ska inte samtidigt ta andra läkemedel som innehåller paracetamol, som t ex Citodon.

Maxdosen paracetamol under ett dygn är 4 gram. Om du kombinerar t ex (dagtid) och Citodon (till natten) får du räkna ihop dem båda.

/Fredrik

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.