Senaste nytt!
Hem / Graviditet / Hjälper kosttillskottet Donaferty mig att bli gravid?
Donaferty innehåller ämnen som kan underlätta graviditet

Hjälper kosttillskottet Donaferty mig att bli gravid?

Jag hörde om ett kosttillskott, Donaferty, som skulle göra det lättare att bli gravid? Vad vet du om det?

Jag och sambon har länge försökt få barn utan att lyckas och undrar om det kan vara något för oss att testa?

Clara, 29

Donaferty kom i februari och är ett kosttillskott som innehåller myo-inositol, D-chiro-inositol och folsyra. Det är avsett för kvinnor som planerar graviditet och/eller fått rekommendation att ta tillskott med just Myo-inositol, D-Chiro-inositol och folsyra.

Dokumenterad effekt vid PCOS

Båda formerna av inositol har studerats hos personer med nedsatt insulinkänslighet (ett förstadium till typ 2-diabetes) samt infertilitet (ofrivillig barnlöshet). Båda har en dokumenterad effekt vid PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom, som är en hormonell rubbning och en vanlig orsak till menstruationsrubbning och infertilitet hos kvinnor.

Folsyra är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Folsyra behövs också för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten.

Om du misstänker att du har PCOS rekommenderar jag att du kontaktar en gynekolog. Vanliga symtom kan vara oregelbundna, glesa eller uteblivna menstruationer, akne, ökad behåring och lätt för att gå upp i vikt.

Denna fråga besvarades i nr 32 2017.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *