Senaste nytt!
Hem / Hår / Är arganolja bra för håret?

Är arganolja bra för håret?

Jag har hört talas om arganolja från Marocko, att det ska vara väldigt bra för hud och hår. Men är det verkligen så bra som det påstås överallt på nätet, både i Sverige och andra länder?

Rachid

Arganolja är en gul vegetabilisk olja som görs av arganfruktens frön. Trädet växer bara i sydvästra Marocko på gränsen mot Saharaöknen. Därför är priset normalt ganska högt för arganolja.

Fröna rostas först över en eld och rostningen ger oljan den nötiga smaken/doften. Efter rostningen mals fröna till olja. För att tillverka 0,3 kilo olja behövs ungefär nio kilo nötter.

Det finns egyptiska texter om läkemedel redan från 1219 där arganoljan nämns som hälsosam, bland annat att den skulle minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men det saknas bra vetenskapliga studier och kliniska data från sjukvården för att bevisa detta.

Det finns dock kortare studier, på ett mindre antal personer, som har visat att arganolja möjligen kan hjälpa till att ge en mer elastisk hud, och att fukt bevaras bättre i huden som då alltså inte torkar ut så lätt.

Däremot hittar jag ingenting att det skulle vara bra för håret. Det kanske fungerar bra för huden, du får helt enkelt testa själv.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 47 2016.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *