Senaste nytt!
Hem / Formulering / Är det farligt för magen om jag delar tabletterna?

Är det farligt för magen om jag delar tabletterna?

Jag har höga blodfetter (troligtvis sen födsel), högt blodtryck, diabetes m.m. Har fått rådet (av läkare) att dela mina Crestor 40 mg för att ta 20mg/dag mot de höga blodfetterna.

Nu undrar jag vad som sker i kroppen när man gör det? Tror att det på Fass står, att man inte ska dela tabletten, men nu har jag så många kvar av 40 mg. Dessutom har mina njurar nedsatt funktion.

Blir tabletterna farliga för magslemhinnan? Eller blir det bara en dålig smakupplevelse? Eller sker ngt annat i kroppen med delad 40mg Crestor?

/multisjuk, 77

Om tabletten har en skåra på mitten, en så kallad brytskåra, kan du dela den. Om det inte finns en skåra ska du inte dela dem. Vad jag kan se har Crestor 40 mg ingen brytskåra så det är inte tänkt att du ska dela den.

Om du trots det delar tabletten kan det bli sämre effekt av läkemedlet – men det behöver inte bli det. Smaken brukar dock vara besk och ganska otrevlig. Men tabletten blir inte farliga bara för att du delar dem, det är effekten som kan påverkas.

Hur mycket sämre funktion har dina njurar? Ingen dosjustering behövs om du har lätt till måttligt nedsatt njurfunktion.

Du ska inte använda Crestor alls om du har gravt nedsatt njurfunktion.

Om du har måttligt nedsatt njurfunktion ska du inte ta Crestor 40 mg, det kanske är därför läkaren menar att du ska dela tabletten så det blir 20 mg istället. Då är det bättre att läkaren skriver ut ett nytt recept på Crestor 20 mg.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.