Senaste nytt!
Hem / Apotek / Är det verkligen så klokt att byta sort på läkemedlet varje gång på apoteket?

Är det verkligen så klokt att byta sort på läkemedlet varje gång på apoteket?

Jag tar Seloken Zoc 150 mg för högt blodtryck och Maxalt vid behov för migrän. Varje gång jag går till apoteket för att fylla på mina läkemedel får jag olika sorter.

Är det verkligen klokt att hålla på att byta sort på tabletterna hela tiden? Ibland får jag Seloken Zoc och ibland Metoprolol – i alla möjliga former.

Hur påverkas man av att äta Seloken i många år?

/Brittmarie

Regeringen och Sveriges riksdag har bestämt att apoteken, varje gång du hämtar ut dina läkemedel, ska byta ut dessa till billigaste möjliga tillgängliga alternativ. Detta kallas generisk substitution, och läkemedel byts ut för att ingen ska behöva betala mer än nödvändigt för läkemedel – varken patienter eller samhället. Tack vare den generiska konkurrensen och att apoteken byter ut läkemedel sparas flera miljarder kronor per år.

Även om du får olika sorter på apoteket, är det alltid samma verksamma substans (metoprolol). Så det är alltid samma medicin, även om det är olika tillverkare. Läkemedelsverket har också bedömt att de olika sortera/produkterna är medicinskt likvärdiga.

De långtidsstudier som finns visar inte på några risker eller andra problem med att äta Seloken/metoprolol i många år.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *