Senaste nytt!
Hem / Hjärta/Kärl / Går det bra att kombinera Salures med kreatin?

Går det bra att kombinera Salures med kreatin?

Jag har lite lättare hypertoni (högt blodtryck) och behandlar med Salures 2,5 mg. Kan jag kombinera och Salures?

Jag tränar en hel del styrketräning och gjort det i många år. Enligt studier så ansamlas 2/3 av vätskan i musklerna och resten utanför med kreatintillskottet. Salures vidgar små blodkärl och påverkar njurarna utsöndra urin. Blir det dubbel effekt av den här kombinationen? alltså dubbelt blodtryckssänkande?

Kan njurarna ta ”skada” av att få signaler om att utsöndra vätska men jobba i ”onödan” för att kreatinet gör så att en del vätska samlas i musklerna? Jag är fullt frisk annars.

Syftet med kreatintillskott är att öka energibufferten och öka proteinsyntesen. Kreatin monohydrate är ett väl beprövat kosttillskott som många använder även inom elitidrotten, muskeluthålligheten och maxstyrkan ökar.

Stefan, 56

Ja, du kan troligen kombinera kreatin och salures. Det finns inga interaktionsstudier gjorda vad jag kan hitta i Pubmed. Jag hittar inte heller någon information om att kreatin skulle ha någon direkt påverkan på blodtrycket. Men om kreatin gör att man samlar på sig mer vätska borde det rimligtvis göra att blodtrycket stiger.

Nej, jag tror inte att det blir en dubbelt blodtryckssänkande effekt av att kombinera kreatin med Salures. Salures gör att vätska utsöndras, då blir det mindre vätska i kroppen och ett lägre blodtryck som resultat av det.

Nej, jag tror inte att njurarna kan ta skada, om vätska utsöndras ur kroppen borde vätskan i musklerna diffundera ut i systemet, så det borde inte vara i onödan.

Du kanske skulle köpa en för att kunna mäta hemma, och hålla koll på trycket.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *