Senaste nytt!
Hem / Hjärta/Kärl / Har även Hagtorn biverkningar?

Har även Hagtorn biverkningar?

Fick högt blodtryck för ett tag sedan, 168/103. Fick först atenolol 50 mg, utan större effekt. Fick tillägg av amlodipin 5 mg vilket hjälpte. Men jag är nu väldigt trött och är rädd för alla biverkningar.

Har nu lyckats beställa Hagtorn kapslar. Har även dessa biverkningar? Hur ska jag tänka i kombination med övriga mediciner för blodtrycket?

Tacksam för svar

Du ska absolut inte ta Hagtorn istället för de andra läkemedlen. Hagtorn är inte alls lika väldokumenterat på att sänka blodtrycket och minska risken för allvarliga komplikationer som stroke och hjärtinfarkt vid högt blodtryck som andra skolmedicinska preparat. Det är också anledningen till att Läkemedelsverket inte vill godkänna Hagtorn som ett traditionellt växtbaserat läkemedel.

Långt ifrån alla får de biverkningar som finns listade i Fass. Om du verkligen upplever biverkningar av dina läkemedel ska du och din läkare diskutera andra läkemedelskombinationer. Eftersom det finns runt 100 preparat att behandla högt blodtryck med borde det gå att hitta något som ger bra effekt utan att orsaka biverkningar; till exempel diuretika + ACE-hämmare eller AT1-antagonist, alternativt ACE-hämmare + kalciumantagonist. Försök också att använda lägsta möjliga effektiva dos för att minska risken för biverkningar.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 13 2012.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *