Hem / Hjärta/Kärl / Hjälper ingefära mot högt kolesterol?

Hjälper ingefära mot högt kolesterol?

Jag har högt blodtryck, som är välkontrollerat tack vare mediciner. Nu undrar jag om kan sänka kolesterolet? Kan det ha samma effekt som statiner? Jag dricker te på riven ingefära (cirka 3 cm från roten), citron och honung varje kväll.

Daniel

Nej, det finns inga vetenskapliga studier som har visat att ingefära har samma effekt som statiner. Statiner är vetenskapligt undersökta, i många stora studier av hög vetenskaplig kvalitet, och sänker kolesterolet samt skyddar mot stroke och hjärtinfarkt. Det har inte visats med ingefära.

Det finns visserligen korta vetenskapliga studier, på ett litet antal individer, som visar att ingefära (i höga doser) möjligen kan sänka kolesterol i blodet. Men de flesta av dem är gjorda på djur och inte på människa. Och bara för att ingefära kanske kan sänka kolesterolet i blodet betyder inte det att det också skyddar mot allvarliga komplikationer.

Därför rekommenderar jag dig inte att dricka te på ingefära för att sänka ditt kolesterol och minska risken för komplikationer. Däremot kan du dricka det bara för att det är gott.

Om du vill påverka ditt kolesterol utan att ta mediciner föreslår jag regelbunden fysisk aktivitet och att du äter sund mat.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 44 2016.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *