Hem / Hemmets Journal / Kan Curcumin eller Lycq sänka blodfetterna?

Kan Curcumin eller Lycq sänka blodfetterna?

Jag äter på grund av hjärtflimmer. Har också höga blodfetter men tål inte läkemedel med statiner. Kan det vara ett alternativ med till exempel Curcumin eller Lycq för att sänka mina höga blodfetter, utan att det påverkar mitt Waran?

EF

Curcumin fås ur och ger den dess typiska gula färg. Det finns ett litet antal mindre studier som visar att curcumin har en sänkande effekt på blodfetterna i kroppen.

Lycq innehåller växtsteroler från tall. Enligt en sammanslagning av flera medicinska studier som gjordes 2003 kan ett tillskott av två gram växtsteroler per dag reducera det ”onda” LDL-kolesterolet med tio procent.

Som vanligt när det gäller naturläkemedel är de medicinska studierna små och det är svårt att dra några definitiva slutsatser.

Inget av dessa kosttillskott, Circumin eller Lycq, har visat att de minskar risken för allvarliga komplikationer som stroke eller hjärtinfarkt.

Jag har inte heller kunnat hitta att man gjort några studier på dessa preparat och Waran för att se om och hur de påverkar varandra. Samtidigt är Waran ett av de skolläkemedel som har mest med andra läkemedel/substanser (=de påverkar varandra).

Därför blir min rekommendation att du första pratar med din läkare så att du har en bra Waran-dos innan du börjar med något av dessa naturläkemedel. Sen behöver ni troligen ändra doseringen av Waran framöver.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 34 2013.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *