Senaste nytt!
Hem / Hjärta/Kärl / Kan jag kombinera metoprolol med Liposinol?

Kan jag kombinera metoprolol med Liposinol?

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Jag tar metoprolol 50 mg, en halv tablett två gånger dagligen. Går det att kombinera det med Liposinol? Har den någon effekt på viktminskning?

HJ-prenumerant


Liposinol är en medicinteknisk produkt som består av ett fiberkomplex som påstås kunna binda upp till 27 procent av fettet i kosten. På det viset minskas fett- och kaloriupptaget, vilket skulle kunna bidra till en bättre viktkontroll.

Metoprolol är en medicin som är vanlig för att sänka blodtrycket, och vid andra hjärt-kärlsjukdomar. Den har funnits länge och är välbeprövad.

Det finns inga studier där man har testat kombinationen, men det bör gå bra att kombinera Liposinol med metoprolol, eftersom Liposinol verkar lokalt i tarmen. Du bör dock för säkerhets skull kontrollera ditt blodtryck, samt tala om för din läkare att du använder Liposinol.

Det finns faktiskt några små undersökningar där man har studerat fiberkomplexet som används i Liposinol. Studierna visade att de som tog Liposinol gick ner 2,4 kilo mer i vikt under tolv veckor, jämfört med dem som fick verkningslöst placebo. Dessutom satt effekten kvar i 24 veckor. En viss effekt sågs också på midjeomfång, som minskade.


Denna fråga publicerades i Hemmets Journal nr 22 2015.

 


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *