Senaste nytt!
Hem / Hjärta/Kärl / Kan jag kombinera mina hjärtmedel med naturmedel?

Kan jag kombinera mina hjärtmedel med naturmedel?

Jag är en 80-årig kvinna som har högt blodtryck och sömnsvårigheter. För detta tar jag enalapril, simvastatin, Trombyl, mirtazapin och zolpidem, normala doser en tablett om dagen av varje. Går dessa att kombinera med Valeriana Sömn och Arctic Root?

/Ylva

Enalapril, simvastatin och Trombyl används vid hjärtsjukdom som högt blodtryck, för att minska risken för allvarligare komplikationer som hjärtinfarkt. Mirtazapin används för att behandla depression hos vuxna, och zolpidem är vanligt för korttidsbehandling av sömnbesvär hos vuxna.

Valeriana är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som används vid insomningsbesvär. är också ett traditionellt växtbaserat läkemedel som används som stärkande preparat vid symptom som trötthet, svaghetskänsla, irritabilitet och lindrig oro.

Det finns inga vetenskapliga studier som har visat att dessa fem går att kombinera. Men tradition och erfarenhet säger att det bör gå bra.

Däremot använder du både vanliga läkemedel och växtbaserade läkemedel mot samma åkomma, sömnsvårigheter, som kan vara orsakad av depression, stress, oro och liknande. Det blir kaka på kaka och jag föreslår att du pratar med din läkare om det.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 44 2015.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *