Senaste nytt!
Hem / Hjärta/Kärl / Vad är det för skillnad på Metoprolol och Biostad?

Vad är det för skillnad på Metoprolol och Biostad?

Är aktiv motionär och har bra kondition. Har dock ett högt blodtryck som jag behandlar med Candersatan 4 mg och Metoprolol 25 mg; har tagit halv dos av båda medicinerna då blodtrycket sjunkit ner till 125/75.

Bytte Metoprolol mot Bisostad 2,5 mg och efter en veckas användning av Biostad blir jag rejält yr när jag reser mig och trycket är väldigt lågt 105/60.

Vad är det för skillnad på Metoprolol och Biostad?

Kris

Metoprolol och Bisostad är båda två läkemedel i en klass som kallas betablockerare. De används ffa för att sänka blodtrycket, men kan också användas vid andra hjärtkärl-sjukdomar.

Metoprolol är en substans som Hässle Läkemedel i Mölndal tog fram, som idag är en del av Astra Zeneca. Normaldosen vid högt blodtryck är 100-200 mg/dag fördelat på 1 eller 2 doseringstillfällen.

Bisoprolol, som är den aktiva substansen i Biostad, har en normaldos vid högt blodtryck som är 1-2 tabletter (5-10 mg) per dag att tas som engångsdos. Om 5 mg bisoprolol ej ger önskad effekt kan dosen ökas till 10 mg per dag eller i sällsynta fall till 20 mg per dag. Rekommenderad maxdos är 20 mg per dag.

Så det är olika läkemedel, med olika doseringar, men de används för att behandla samma sak.

Doseringsförhållandet mellan dem är ca 10:1: Maxdosen metoprolol är 200 mg, medan maxdosen bisoprolol är 20 mg. Vilket stämmer iom att du bytt från metoprolo 25 mg till bisoprolol 2,5 mg.

Du skriver att du blir yr. Det kan vara så att det är olika substanser som kan ha lite olika effekt i kroppen. Yrsel är en vanlig biverkan och brukar gå över. Ge det en vecka eller två till och känn efter. Om det inte blivit bättre då tycker jag att du frågar läkaren om att ev sänka dosen något.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *