Senaste nytt!
Hem / Hjärta/Kärl / Vad kan jag ta som inte är vanebildande?

Vad kan jag ta som inte är vanebildande?

Jag har paroxysmalt förmaksfladder och får behandling i form av metoprolol, candesartan och Eliquis. Jag tar också omeprazol för magen och Imovane vid behov för sömnen. Är egentligen inte så pigg på att ta Imovane, eftersom det är vanebildande, och undrar om jag istället kan ta kosttillskottet Adapt Lugn. Om inte, kan du tipsa om något annat som inte är vanebildande?

79-årig (pigg) farmor

Den formen av hjärtflimmer som du har, paroxysmalt förmaksfladder, kommer och går i korta attacker och slutar av sig självt. Behandlingen du får syftar till att lugna ner hjärtat och sänka blodtrycket. Eliquis syftar till att minska risken för blodproppar, vilket kan uppstå vid flimmer.

Enligt Läkemedelsboken, som ges ut av Läkemedelsverket, används , som finns i Adapt Lugn, framför allt vid trötthet, oro och koncentrationssvårigheter. Jag skulle istället rekommendera dig att prova något som innehåller valeriana officinalis, till exempel Natt eller Neurol, som är traditionellt växtbaserade läkemedel vid tillfälliga insomningsbesvär.

Det finns inga vetenskapliga studier som har undersökt just denna kombination men jag hittar inga rapporterade krockar med dina läkemedel och valeriana.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 6 2017.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *