Hem / Hjärta/Kärl / Vad kan jag ta som inte är vanebildande?
Kan jag ta Adapt Lugn istället för Imovane

Vad kan jag ta som inte är vanebildande?

Jag har paroxysmalt förmaksfladder och får behandling i form av , candesartan och Eliquis. Jag tar också för magen och vid behov för sömnen. Jag är egentligen inte så pigg på att ta Imovane, eftersom det är vanebildande. Därför undrar jag om jag istället kan ta kosttillskottet Adapt Lugn. Om inte, kan du tipsa om något annat som inte är vanebildande?

79-årig (pigg) farmor

Den formen av hjärtflimmer som du har, paroxysmalt förmaksfladder, kommer och går i korta attacker och slutar av sig självt. Behandlingen du får syftar till att lugna ner hjärtat och sänka blodtrycket. Eliquis syftar till att minska risken för blodproppar, vilket kan uppstå vid flimmer.

Prova valeriana officinalis istället

Enligt Läkemedelsboken, som ges ut av , används , som finns i Adapt Lugn, framför allt vid trötthet, oro och koncentrationssvårigheter. Jag skulle istället rekommendera dig att prova något som innehåller officinalis, till exempel Natt eller , som är traditionellt läkemedel vid tillfälliga insomningsbesvär.

Det finns inga vetenskapliga studier som har undersökt just denna kombination, men jag hittar inga rapporterade krockar med dina läkemedel och valeriana.

Denna fråga besvarades i nr 6 2017.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *