Hem / Hemmets Journal / Varför är hagtorn förbjudet i Sverige?

Varför är hagtorn förbjudet i Sverige?

Jag kommer ihåg att mamma för länge sedan använde för att ”behandla” sin hjärtsjukdom.

Nu har jag själv fått högt blodtryck och gick till apoteket för att köpa hagtorn men de sa att det är förbjudet i Sverige. Varför då?

Curt

Nu skriver du inte vad det är för hjärtsjukdom din mamma hade och som du också har fått. Just vad gäller hjärtsjukdom är det viktigt att inte behandla sig själv utan att ta kontakt med sjukvården för professionell hjälp.

Hagtorn kan maskera symptom på hjärtsvikt

Hagtorn är en välkänd medicinalväxt och finns som naturläkemedel i många andra länder. Men har valt att inte godkänna hagtorn som ett naturläkemedel här i Sverige eftersom det finns risk att det kan maskera symptom på hjärtsvikt, som är vanligt efter hjärtinfarkt och långvarigt högt blodtryck. Naturläkemedel ska också vara lämpade för egenvård och Läkemedelsverket menar att hjärtsjukdom inte är lämpligt för egenvård.

Hagtorn går dock att hitta i vissa hälsokostaffärer som kosttillskott. Det är viktigt att komma ihåg att det är ett komplement och inte ska användas istället för vanliga läkemedel vid hjärtsjukdom. Berätta för din läkare att du tar det. Det är också viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.

Denna fråga besvarades i nr 7 2016.