Hem / CNS / Varför ska jag vara försiktig med att kombinera citalopram och metoprolol?

Varför ska jag vara försiktig med att kombinera citalopram och metoprolol?

Äter nu förebyggande mot högt blodtryck och har genom detta normalt blodtryck och varit nedstämd i många år p.g.a trauma i familjen,men genom antidrepessivt läkemedel mår jag bra, men vill fortsätta äta detta förebyggande.

Läste idag på en bipacksedel följande:
”Var försiktig med att kombinera Orifarm med läkemedel som innehåller metoprolol osv”
Eftersom jag äter , som innehåller detta ämne, undrar jag, vad som gäller?

Kvinna, 65 år

[hr]

Det finns vetenskapliga data som tyder på att koncentrationen av Seloken kan öka i blodet om man samtidigt tar Citalopram, därför står det skrivet så i bipacksedeln.

Däremot är det inte helt klarlagt om detta i sin tur ger någon ytterligare effekt på blodtrycket, så att du skulle kunna ”riskera” ett lågt blodtryck.

Den rekommendation som ges i Sverige är att följa blodtryck och puls. Om dessa är stabila är det bara att fortsätta. Om dessa sjunker, eller om du känner dig andfådd, yr, upplever ojämna hjärtslag eller får blåaktig färgade naglar, prata med din läkare. Ev ska ni då sänka dosen på Seloken.

Sluta inte med något av läkemedlen innan du pratar med din läkare.

/Fredrik

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt (4 år för att vara exakt). Men jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade. /Fredrik Hed, Fråga Apotekaren ***