Senaste nytt!
Hem / Hjärta/Kärl / Vilket blodförtunnande läkemedel ska jag välja?

Vilket blodförtunnande läkemedel ska jag välja?

Har haft hjärtflimmer för flera år sedan. Blev elkonverterad. Nu slår hjärtat i regelbunden rytm, men det kommer ovanligt många extraslag enligt kardiologen.

Ska nu börja med blodförtunnande medicin, förslag från läkaren är Waran, Xarelto eller Eliquis. Vilket tycker du att jag ska välja?

Jag har dessutom högt blodtryck och kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. För detta tar jag Amlodipine och Formatris Novolizer.

Tar också Floradix , och , tillfälligt på vintern.

BLu

Du kan välja alla tre. Men det är egentligen ett beslut som den behandlande läkaren måste ta, som känner till hela din sjukdomsbild och hela historien. Det gör inte jag.

Waran är ett äldre välkänt läkemedel som den svenska sjukvården är välbekant med. Det finns antidot (K-vitamin) om du skulle behöva motverka blodförtunningen.

De båda andra, Eliquis och Xarelto, är båda nyare läkemedel och det finns ännu ingen antidot mot någon av dessa.

Jag föreslår att du pratar med din läkare.

 


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *