Senaste nytt!
Hem / Hud / Kan jag dricka alkohol när jag slutat med isotretinoin/Roaccutan

Kan jag dricka alkohol när jag slutat med isotretinoin/Roaccutan

Jag tar isotretinoin (Roaccutan) och jag undrar ifall jag kan börja dricka alkohol direkt efter avslutad behandling? Alltså kunna festa ”som vanligt” igen?

/Emma

Njae, jag skulle ta det lite lugnt med alkohol en tid efter avslutad kur.

Din lever har fullt upp med att ta hand om och bryta ner läkemedlet, som fortfarande finns kvar i kroppen en tid efter att du avslutat behandlingen. Om du då dessutom dricker en massa alkohol blir det för mycket för levern som kan skadas. Det kan också leda till att det tar längre tid för levern att bryta ner det isotretinoin som finns kvar i kroppen, med risk för biverkningar, speciellt om du dricker alkohol under tiden som du tar dina tabletter.

Isotretinoin har ganska lång halveringstid (den tid det tar för halten av ett läkemedel att sjunka till hälften av den ursprungliga), upp emot 30 timmar. Man brukar säga att det tar 5 halveringstider innan substansen är helt ute ur kroppen, vilket i detta fall skulle ta 150 timmar, eller lite drygt 6 dygn.

Så för att vara på den säkra sidan skulle jag rekommendera att du väntar en vecka med att dricka alkohol efter avslutad behandling med isotretinoin (Roaccutan).


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *