Senaste nytt!
Hem / Hud / Vilket medel ska jag välja för min Rosacea?
Acne rosacea on the cheek

Vilket medel ska jag välja för min Rosacea?

Jag var hos läkaren på vårdcentralen som konstaterade att jag (troligen) har fått Rosacea. Det kliar irriterat i huden, det är lite rött runt näsvingarna röda och det hettar på kinderna?

Läkaren sa att jag skulle köpa receptfri kräm på apoteket, men hon var inte mer specifik än så.

Vad ska jag välja för kräm?

Silva, 19

Just det som du nämner, att det kliar irriterat i huden, att näsvingarna är röda och att det hettar i kinderna kan vara tecken på rosacea.

Det är en hudsjukdom som ofta smyger sig på de som drabbas och kan bli till ett blossande inferno. Den är mer eller mindre kronisk, men man kan vara besvärsfri i längre perioder.

Det viktiga är att inte behandla huden utan en ordentlig diagnos. På Apoteket finns det olika receptfria läkemedel framtagna specifikt för att behandla rosacea. Krämerna Rozex och Rosazol verkar båda troligen inflammationshämmande. Möjligen är det så att en kombination av olika medel ger bäst resultat.

Det finns också receptbelagda medel som fungerar, till exempel Finacea.

 


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *