Senaste nytt!
Hem / Hud / Vilket vårtmedel är bäst för mig?

Vilket vårtmedel är bäst för mig?

Jag har haft prickar på händerna i flera år som jag har insett med största sannolikhet är vårtor. Totalt 7 st. Kan det hänga samman med Enbrel som jag har tagit i flera år pga psoriasisartrit? Jag har tänkt att de borde försvinna av sig självt men har som sagt haft dem i minst 2-3 år redan.

  • Finns det risk att jag smittar andra när jag tar i hand?
  • Vilket vårtmedel är bäst att pröva?
  • Räcker sån där penna till flera vårtor?
  • Behöver jag visa det för en läkare med tanke på mediciner eller ska jag köpa receptfritt och pröva, vad är bäst i så fall?

/Elisabet, 30

Nej, med stor sannolikhet hänger det inte ihop med att du behandlas med Enbrel, det finns ingen sådan information om att vårtor skulle vara förknippade med det läkemedlet.

Vårtor är väldigt vanligt och drabbar många människor. Det orsakas av ett virus som är ganska envist och kan ta lång tid att behandla.

Ja, du kan smitta andra när du tar i hand så det bör du inte göra.

Nej, du behöver inte visa upp det för en läkare. Vårtbehandling är lokal, bara på själva vårtan och påverkan på övriga kroppen är minimal, så det är bara att köra.

Apotekets webbplats hittar du en bra text om vårtor.

Eftersom du har sju vårtor på händerna skulle jag rekommendera en av de större flaskorna med lösning som du trycker på vårtan med en tops, t ex Wartner Hand & Foot.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.