Senaste nytt!
Hem / Antibiotika / Är det farligt att kombinera alkohol och antibiotika?

Är det farligt att kombinera alkohol och antibiotika?

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Jag går på antibiotika och den heter flucloxacillin orion 750g. Jag undrar om den är farlig med alkohol? Alltså skulle jag kunna dricka två cider en dag fast jag fortfarande går på den antibiotikan?

Cassandra


Ja, du kan dricka två cider även om du tar flukloxacillin. De flesta antibiotika går bra att kombinera med alkohol, även vanliga penicillin som Kåvepenin.

Det är snarare kombinationen av alkohol och sjukdom som inte är bra. Precis i början av sjukdomen och behandlingen är det inte bra med alkohol.

Dock ska du alltid undvika alkohol vid vissa speciella antibiotika; ett sådant medel är metronidazol, som används vid vissa tarminfektioner, gynekologiska infektioner och tandinfektioner. Metronidazol i kombination med alkohol kan ge antabus-liknande effekter som är ganska otrevliga.

Läs mer på 1177.se.

 


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *