Senaste nytt!
Hem / Infektion / Vad kan jag göra åt mina förkylningar?

Vad kan jag göra åt mina förkylningar?

De flesta jag pratar med säger att förkylningar kan man inte göra något åt, det är bara att ta sig igenom det. Men med småbarn som går på dagis är vintern ett enda långt förkylningsträsk. Det måste väl ändå finnas något jag kan göra?

Lasse

Visst finns det något du kan göra. När ni är förkylda är det bra att vila, dricka mycket vatten, ta paracetamol om ni har feber, snyta ut snoret och tvätta händerna för att minska smittspridning. Receptfria näsdroppar kan underlätta.

Din egen dagsform får avgöra om du ska gå till jobbet eller inte. Barnen ska däremot stanna hemma från dagis och skola om de är hängiga och febriga, plus en feberfri dag.

Om du vill testa något annat så har visat positiv effekt vid förkylning. Det är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som är godkänt av Läkemedelsverket för att förebygga och lindra symtom vid förkylning. Röd solhatt (Echinacea purpurea) finns i flera olika produkter i hälsokosten och på apoteken, bland annat Kan Jang, Echinagard, Echinaforce, Echinatex och Esberitox.

Antibiotika hjälper inte om det är en virusförkylning, och det är de flesta förkylningar.

Sök läkare om du inte blir bättre inom en vecka eller feberfri inom fyra dagar.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 4 2016.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *