Hem / Artros / Har gurkmeja någon bevisad effekt vid artros?

Har gurkmeja någon bevisad effekt vid artros?

Glukosamin funkade bra på min labrador som hade problem med höfterna och lederna. Nu undrar jag hur det är med gurkmeja, har det någon bevisad effekt vid ledbesvär?

/Nikke


Det verkar faktiskt som att det finns en viss antiinflammatorisk effekt av vid artrosliknande tillstånd. Det verksamma ämnet i gurkmeja, curcumin, är ett färgämne som gör gurkmeja flitigt använt i olika livsmedel, och som krydda (i curry).

Det har en lång tradition inom den ayurvediska medicinen när det gäller användning vid smärta och inflammation. Provrörs- och djurförsök visar att curcumin i gurkmeja har en antiinflammatorisk effekt, genom att motverka enzymet cox (cyklooxygenas) i kroppen.

Det finns inte så många eller stora studier på människor, men en  indisk studie visade att patienter som fick gurkmeja förbättrades jämfört med , de använde också mindre läkemedel. En fransk studie där patienterna fick gurkmeja tillsammans med två andra tillskott visade att patienterna upplevde mindre ledsmärta jämfört med dem som fick placebo.

Även om studierna är små och ganska kortvariga verkar det finnas en viss effekt vid ledbesvär av artrosliknande karaktär. Du får prova dig fram och se vad som händer.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 40 2015.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *