Hem / Hemmets Journal / Hjälper blåbär mot inflammation i munnen?

Hjälper blåbär mot inflammation i munnen?

Jag läste en liten notis någonstans att blåbär kan hjälpa mot inflammationer i munhålan. Stämmer det verkligen? Ska vi äta blåbär dagligen då alltså?

/Mors lilla Olle

Ja, man kan nästan tro det. I varje fall enligt en delvis svensk undersökning som publicerades i en medicinsk tidskrift i maj 2015. 24 frivilliga försökspersoner med inflammerat tandkött (gingivit) lottades till en av tre testgrupper som antingen fick äta 250 gram blåbär per dag, 500 gram blåbär per dag eller potatismjöl (placebo) under en veckas tid. Forskarna hade även en referensgrupp på åtta personer som fick en normalbehandling med professionell tandrengöring samt information om munhygien.

Resultatet visade att de som åt 500 gram blåbär om dagen i sju dagar hade samma effekt på inflammationen (59 procents förbättring) som en professionell tandrengöring hos tandläkaren (58 procents förbättring). De som åt 250 gram blåbär respektive potatismjöl hade sämre resultat, 41 procent respektive 31 procent förbättring av inflammationen. Troligen är det antioxidanter i blåbären som påverkar inflammationen.

Forskarna konstaterar i sin rapport att ett regelbundet intag av blåbär skulle kunna kontrollera inflammationen i tandköttet.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 47 2015.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *