Hem / Interaktion / Fungerar Waran och Omega 3 ihop?

Fungerar Waran och Omega 3 ihop?

Jag tar mot förmaksflimmer. Kan jag ta i kombination med Waran? Är allergisk mot skaldjur.

Ingrid D

Nej, det tycker jag inte att du ska. Anledningen är att omega 3-fettsyror, som finns i fiskolja, kan påverka effekten av Waran. Vanligtvis på det viset att effekten förstärks och blödningstiden förlängs. Det kan vara ok att göra det men då måste inställningen av Waran vara klar innan du börjar. Under tiden som du tar 3 måsta du ta prover på waranmottagningen för att justera Waran-dosen.

Eftersom förmaksflimmer är en allvarlig åkomma ska du först prata med din ansvariga läkare eller med personalen på waranmottagningen.

Normalt bör det inte finnas skaldjur i fiskolja som innehåller Omega 3. För att vara på den säkra sidan kan du pröva en kapsel och se hur det går. Du kan också leta efter som innehåller Omega 3. Då är du på den säkra sidan.

Omega 3 har visat sig kunna minska risken något för hjärt- och kärlsjukdom, framför allt förmaksflimmer och vissa typer av hjärtsvikt. En del mindre studier pekar också på att omega 3 kan ha effekt på inflammatoriska sjukdomar som astma, eksem, inflammatorisk tarmsjukdom och reumatism. Lagom dos är 1-2 gram per dag.

Denna fråga publicerades i Hemmets Journal nr 18 2015.

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt (2 år för att vara exakt). Men jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade. /Fredrik Hed, Fråga Apotekaren ***

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *