Senaste nytt!
Hem / Klimakteriet / Vad är skillnaden på olika östrogener och deras effekt på kroppen?

Vad är skillnaden på olika östrogener och deras effekt på kroppen?

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

I p-piller finns antingen etinylöstradiol eller östradiol/östradiol/östradiolvalerat. Vad är skillnaden på dessa och deras effekt på kroppen? Jag vet att det ena är ett sk. ”naturligt” hormon, där dock långtidseffekten inte är undersökt ännu (östradiol).

/Mel, 26 år


Precis som du skriver är det två olika substanser, olika varianter av östrogen.

1. Etinylestradiol, detta är konstgjort östrogen, som liknar kroppens eget östrogen

2. Estradiol, detta är istället naturligt östrogen

Den enda skillnaden verkar vara att det ena är syntetiskt och det andra är naturligt. Deras effekt verkar vara densamma. Läs mer här (1177.se).

Om du fortfarande känner dig osäker eller har frågor föreslår jag att du ringer till Läkemedelsupplysningen på Läkemedelsverket.

 


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *