Hem / Hemmets Journal / Vad kan jag ta istället för Novofem?

Vad kan jag ta istället för Novofem?

Jag har tagit Novofem mot mina övergångsbesvär under flera år. Jag vill nu sluta men mina problem kommer tillbaka och allt blir så jobbigt. Får humörsvängningar, blir deppig, ilsken, irriterad, sömnbesvär och svettningar.

Vad kan jag ta i stället som inte ger ökad risk för proppar?

Jag tar även och Atarax. Har fibromyalgi och ischias så bara det är jobbigt.

56 ÅR

Novofem innehåller östrogen och gestagen, ämnen vars nivåer sjunker i övergångsåldern. har utvärderat de vetenskapliga studierna och kommit fram till att Silverax (Cimicifuga racemosa) troligen har en positiv effekt vid klimakteriesymptom.

Silverax innehåller östrogena substanser från växtriket, så kallade fytoöstrogen, alltså sådana vars nivåer minskar i klimakteriet. Det finns bland annat i produkterna Klimadynon och Remifemin på apotek och hälsokostbutiker. Läs ordentligt och prata med din läkare innan du använder dessa.

Det finns inga som har undersökt kombinationen av Silverax med Citalopram och Atarax som du också tar, antagligen för din fibromyalgi. Du får känna efter och notera eventuella förändringar, men det bör inte vara några problem. Prata med läkaren i så fall.

Denna fråga publicerades i nr 17 2015.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *