Senaste nytt!
Hem / Kosttillskott / Är kosttillskott att rekommendera tillsammans med RA-medicin?

Är kosttillskott att rekommendera tillsammans med RA-medicin?

Jag är snart 20 år gammal och tar Metotrexat och Enbrel för ledgångsreumatism, RA. Jag är aktiv, tränar mycket och vill ta kosttillskott som innehåller , gallussyra, , kaffebönaextrakt (innehåller 3 377 mg koffein), Capsicumextrakt (paprika), grönt te-extrakt och olivbladsextrakt. Jag undrar hur det a?r med kosttillskott i samband med denna sorts medicinering? Kan jag ta betakarotentillskott innan sommaren börjar?

Frall

Det är jättebra att du tränar och är aktiv, det ska du absolut fortsätta med i den utsträckning som du kan.

Både Metotrexat och Enbrel är en vanlig och välstuderad behandling vid reumatism. Däremot är dessa inte studerade i kombination med kosttillskott och naturmedel så det är svårt att säga exakt. Men troligen fungerar det bra. Även med betakaroten.

Det enda jag tänker på är att det är mycket koffein i dina kosttillskott. Den rekommenderade maxdosen är 600 mg per dag, med dina kosttillskott ligger du på fem-sex gånger så mycket.

Behöver du verkligen kosttillskotten? Jag tycker att du ska prata med din läkare om det. Med allra största sannolikhet räcker det med en bra varierad kost, med mycket frukt och grönsaker. Då får du i dig allt som kroppen behöver.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 27 2016.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *