Senaste nytt!
Hem / Kosttillskott / Är MSM så bra som det sägs?

Är MSM så bra som det sägs?

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

En väninna till mig, som normalt är ganska skeptisk till kosttillskott och naturmedel, började använda något som heter , efter tips från en kollega. Nu är väninnan helt såld och tycker att jag också ska börja. Hon menar att det gjort henne piggare, att håret växer bättre och att hennes onda knä inte värker lika mycket. Var är det här MSM för något?

Suzanne


MSM är ett kosttillskott som innehåller metylsulfonylmetan. Det beskrivs som organiskt svavel, som kroppen påstås behöva för en mängd olika saker. Bland annat påstås MSM ha antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper och sägs vara bra vid artros.

Problemet är att det inte finns några stora vetenskapliga studier av bra kvalitet som visar att det stämmer. Därför är det också svårt att säga att MSM verkligen fungerar. I de små studier som trots allt har gjorts är MSM inte bättre än placebo, så kallade sockerpiller. I några av de små studierna har patienterna upplevt lite mindre smärta och förbättrad funktion i knät, men det är oklart om det är av klinisk betydelse.

Jag kan inte rekommendera dig, eller någon annan, att använde MSM. Samtidigt går det inte att helt och hållet avfärda det. Vissa människor upplever att de blir bättre.

TIPS: Längre artikel i Reumatikervärlden om MSM.


Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 23 2015.

UPPDATERAD 160111

Eftersom MSM inte är ett läkemedel förs ingen statistik över biverkningar. Men det som finns rapporterat/skrivet på nätet är ökad tarmaktivitet, samt illamående, diarré och huvudvärk. Därför är det väldigt svårt att säga med säkerhet vilka nackdelar MSM har.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *