Senaste nytt!
Hem / Kosttillskott / Det finns inga studier som bevisar effekten med Testomax

Det finns inga studier som bevisar effekten med Testomax

Jag spelar bowling med en ”kille” (60+) som tipsade om ett preparat han tar, Testomax.

Han tyckte att han blivit ”gammal och trött” och fick tips av en kollega om denna produkt. Han vet inte riktigt vad det innehåller, men upplever att han blivit piggare.

Känner du till det? Kan det vara farligt?

/Olle

Testomax är ett kosttillskott som innehåller Bockhornsklöver, , B6 och . Bockhornsklöver är en ettårig ört som används som krydda, främst i indisk och thailändsk matlagning. Inom folkmedicinen har den använts för att öka mjölkproduktionen hos ammande kvinnor, förbättra matsmältningen och lindra hudirritation.

Det finns faktiskt några små (30-60 deltagare) och korta (6-8 veckor) vetenskapliga studier som visar att Bockhornsklöver kan bidra till att bibehålla normala testosteronnivåer och att förbättra utvecklingen av muskelmassa.

De andra ämnena kan bidra till att bibehålla normal fertilitet och reproduktion, reducera trötthet, reglera hormonell aktivitet, upprätthålla nervsystemets normala funktioner och bidra till normal muskelfunktion. Däremot finns det inga studier direkt på själva produkten Testomax som visar att just den ger någon effekt. Du får helt enkelt testa dig fram och se om det fungerar.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 54/1 2015.

Uppdatering 2016-02-03

Har fått en fråga om Testomax är bluff. Nej, det skulle jag inte säga eftersom det finns lite data och resultat som visar en viss positiv effekt med ffa Bockhornsklöver. Men det är ganska vanligt bland företag som säljer den här typen av preparat att de drar ganska stora växlar på de resultat som finns och får dem att låta bättre än vad de är.

Farligt tror jag inte att det är.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *